dinsdag 7 mei 2013

Dag bakra, dag koeli!!!!

We zijn in het binnenland geweest, naar Brownsweg. Daar hadden we helaas geen internet, daarom kunnen wij nu pas weer bericht geven. Vrijdagavond 19 april kwamen we aan en we zijn meteen het hele weekend op de poli gaan behandelen. De GZA's (Gezondheids assistenten) waren al eerder door de dorpen gereden om aan te kondigen dat wij kwamen en dat de mensen konden komen voor gratis behandelingen (vullingen en extracties).

Vaak moesten we wel 6 gaten vullen bij 1 patiënt. Best zweten dus, zeker omdat we de units uiteindelijk niet konden gebruiken want de hoekstukken die we hadden meegekregen, pasten niet op de units. Boren ging daarom niet. De behandeling bestond daarom uit met de hand excaveren en vullen met glasiomeer, welke we zelf moesten mengen met de hand. Dit moest in een andere kamer gebeuren omdat de plafondventilatoren alles anders weg zouden waaien.



De patiënten kwamen te voet naar de poli en moesten soms wel een uur lopen om bij ons te komen.
Hierboven onze behandelkamer.

Maandag, 22 april zijn we begonnen op O.S. Brownsweg (Openbare School). De school heeft 280 kinderen van 4-16 jaar. Hier een foto van de school, veel kinderen komen lopend of met de schoolbus.


Na een warm onthaal, "Dag bakra (Liliane), dag koeli (Elise)", gaven wij de eerste dag voorlichting aan alle klassen, hierboven een foto van kinderen in de 1ste klas. Ze luisterden allemaal zeer aandachtig! En wilden, netals Nemo, ook zulke mooie tanden.
De kinderen hebben hier les van 08.00-12.00/13.00 (afhankelijk van in welke klas ze zitten). Daarna blijven ze op school tot 17.00. Echt lang voor hun, maar wel een geluk voor ons, zo hadden we meer tijd om ze te controleren en eventueel te behandelen.


Op de derde dag viel de stroom uit, ze hebben daar ook zonnepanelen maar dat was helaas niet voldoende. Daarom hebben wij de rest van ons onderzoek buiten uitgevoerd.

Op het schoolplein is in de tijd dat wij er waren een boom geplaatst. De boom staat er wel een beetje zielig bij met dorre bladeren eraan, we hopen dat de boom sterk genoeg is om de verplaatsing te overleven. De kinderen waren allemaal erg blij met de boom en hingen lege waterflesjes aan de boom, het was een mooi gezicht!

Aan het einde van ons onderzoek op de O.S. Brownsweg, hebben we nog foto's gemaakt met een paar kinderen. De schoolkinderen hebben onze harten gestolen, juist de stoutste, "ogri", en meest ondeugende kinderen, die zich meer buiten het klaslokaal bevonden dan binnen, zijn onze lievelingen geworden.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten